Stockholms Schacksällskap har en levande juniorverksamhet med mellan 25 och 30 aktiva juniorer.
Tränare för verksamheten är Lars Dock och Simon Sandberg.
Träningsverksamheten är uppdelad i två grupper – och det är enkelt att ansluta.
Lars Dock har verkat som tränare för Stockholms Schacksällskaps juniorer, i sammanlagt tjugo år. Detta uppdelat på två olika perioder, med ett uppehåll på ungefär fem år mellan dem.
-Jag flyttade tillbaka till Stockholm för tio år sedan och har återigen tränat klubbens juniorer sedan dess, berättar han.
Lars berättar att juniorverksamheten i Stockholms Schacksällskap befinner sig i ett bra läge just nu, med de 25-30 deltagare som tränar.
-Något som är intressant just för tillfället, är att vi har juniorer som har kommit upp i den åldern, att de har blivit “självaktiva”. För att använda det uttrycket. Den här veckan, har vi exempelvis fyra stycken spelare, som har åkt iväg själva till Riga. Där de spelar i en tävling tillsammans. Det är första gången som något sådant sker, sedan en period då vi hade Sveriges bästa miniorer för nästan tio år sedan, berättar Dock.
Vilka åldrar tränar hos oss?
-Vi har allt från 4 år till 18 år, på våra juniorträningar.
Hur ska föräldrar som vill få med sina ungdomar på träningarna agera?
-Det man gör som aktiv förälder, är att dyka upp på våra juniorträningar, på Stockholms Schacksalonger (Ringvägen 9B). Tiden är klockan 16:00 på tisdagar, med start från den 5 september. Men klubben har öppet hus redan den 29 augusti och jag planerar att vara där då.
Vem som helst kan alltså dyka upp på tisdagarna?
-Ja, vem som helst kan dyka upp. Om junioren sedan blir intresserad, så kan han eller hon ansluta till träningen. Det kostar då 1200 kronor per termin.
Finns det en prövotid?
-Ja, alla får prova två tisdagar gratis, innan de behöver bestämma sig. Och vill de börja träna efter det, så är träningen utspridd över två terminer per år… en vårtermin och en hösttermin.
Pågår höstterminen ända fram till jul?
-Ja, fram till sista tisdagen innan jul.
Och det finns även en möjlighet för juniorerna att spela i lagmatcher.
-Vi har inget specifikt juniorlag. Det är kanske något att sträva efter… men alla juniorer som vill spela lagmatcher kan göra det. De får delta i schacksällskapets olika lag.
Lars tycker dock att det gör lika mycket nytta, att de juniorer som vill spela lagmatcher, får en kontakt med seniorverksamheten så fort som möjligt.
# Ekonomiskt bidrag vid tävlande
Stockholms Schacksällskap har dessvärre, precis som många andra schackklubbar, betydligt lättare att rekrytera killar än tjejer till juniorverksamheten.
-Det kom exempelvis in två nya tjejer de två sista gångerna i våras, som är mina gamla elever, men som sedan slutade i några år. Förhoppningsvis är de på väg tillbaka. Men generellt sett, så skaffar sig tjejer som kommer upp i en viss ålder andra intressen. För killar så blir schacket ofta en kompisgrej. För egen del, så har jag fortfarande vänner, som jag lärde känna sedan när jag började spela schack för nästan 50 år sedan.
Lars betonar att de juniorer som ansluter sig till juniorträning, även automatiskt blir medlemmar i Stockholms Schacksällskap, som grundades redan 1866. Vilket berättigar till deltagande på vanliga klubbkvällar utan extra kostnad. Och till bidrag från klubben vid deltagande i olika schacktävlingar.
-Om vi till exempel tar de som åkte till Riga den här veckan, så betalar klubben halva startavgiften i tävlingen. Så det kommer pengar tillbaka också, om junioren är aktiv som medlem i klubben.
# Femåring tränar i Elitgruppen
Stockholms Schacksällskaps juniorer har två tränare på tisdagarna:
-Våra juniorer är indelade i två grupper. “Elitgruppen” som jag tränar, och “Nybörjargruppen” som tränas av Simon Sandberg.
Lars Dock betonar att gruppindelningen är flexibel.
-Tycker man att den grupp som man deltar i är för lätt, så kan man flytta upp. Och är det tvärtom, så kan junioren gå ner till “Nybörjargruppen” igen. Vi har till exempel en femåring just nu, som är oerhört duktig och oerhört ambitiös. Han tränar i min grupp, avslutar Lars.
– Av Robert Okpu